DVD-recension på Ex Machina


Ex-Machina_Bild

Ex Machina med svenskan Alicia Vikander i huvudrollen släpptes på DVD/Blu-ray måndagen den 17 augusti. Samma dag släpptes även filmen Chappie. Två filmer som har liknande tema men där Chappie är en fartfylld action medan Ex Machina är ett stillsamt drama.

Men likheterna är stora, båda filmerna handlar om hur en vetenskapsman skapar ett självmedvetet AI. Och hur sedermera detta AI måste lära sig och anpassa sig till den mänskliga världen. I Ex Machina får en ung man en möjlighet att jobba ihop med sin chef som är en begåvad IT-miljardär. Under en veckas tid ska han utvärdera om miljardärs senaste projekt är ett fullt utvecklat AI.

I Sverige fick Ex Machina och Alicia Vikander för ett par veckor sen uppmärksamhet då Aftonbladet skrev en artikel där Vikander kände sig nobbad av SF då de valde att inte ge filmen en svensk biopremiär. Ex Machina har fått bra med beröm från flera stora filmkritiker i USA.

Även jag tycker filmen är riktigt bra. Alicia Vikander gör en bra prestation när hon gestaltar en robot som försöker imitera mänskliga drag men samtidigt är försiktigt och reserverad mot det mänskliga beteendet.  Ex Machina är också riktigt snygg, bildspråket blandas av naturfoton och futuristiska inredningar miljöer.

Men frågan är om SF gjorde rätt som inte satsade på den här filmen. Någonting säger mig att Ex Machina med sitt långsamma berättande och psykologiska påfrestningar hade haft svårt att locka till sig någon publik. Speciellt när biopubliken bara vill ser fartfyllda popcorn filmer med CGI-animerade huvudkaraktärer.

Däremot rekommenderar jag Ex Machina för att det är en bra film men även för att man ska se på en av de klart starkaste lysande stjärnor på filmhimmelen. Alicia Vikander är på väg att slå igenom stort.

Ex-Machina_BRRegi: Alex Garland
I rollerna: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander och Oscar Isaac
Genre: Sci-fi/Thriller/Drama
Speltid: 1 tim 43 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 15 år

Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

 

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to DVD-recension på Ex Machina

  1. Pingback: Annihilation – Sci-fi thriller med psykologisk underton | M.A.V.Foto