Keaton briljerar i Birdman


Birdman_mall

Den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu gav oss filmerna Älskade Hundar (2000) och Babel (2006). Han är känd för att ha en mörk och allvarlig ton i sina filmer som behandlar olika familjerelationer. Men med Birdman har Alejandro valt att göra en komedi och filmen har blivit hyllad av flera kritiker världen över. Birdman har också redan vunnit två Golden Globe och blev nominerad till hela 9 oscars tidigare i veckan.

Birdman handlar om den f.d skådespelaren Riggan (Michael Keaton) som ska sätta upp en pjäs baserad på en Raymond Carver Novell. Han är tidigare känd som en av de första superhjältarna på film. Men han försöker tvätta bort sin stämpel . Arbetet med pjäsen floreras bara med massa problem. Men när method-acting skådespelaren Mike (Edvard Norton) dyker upp blir det bara värre.

Alejandro González Iñárritu har verkligen skapat en intressant kontrast till dagens superhjältefilmer. Birdman är en film som innehåller både metahumor och intertextualitet till den här genren som spottar ut ett antal filmer varje år. Michael Keaton delar ett liknade öde med huvudkaraktären Riggan. Han spelade faktiskt Batman en gång i tiden, och vet hur det är att vara på topp i Hollywood och sedan se sin karriär dala ner åt.

Filmen innehåller även ett intressant bildspråk som för tankarna till den dokumentära stilen. Kameran följer närgånget hela tiden karaktärerna när de befinner sig i olika situationer, dessutom har Alejandro valt att spela in Birdman i en enda lång tagning. Filmens skådespelarprestationer är också på topp då Emma Stone, Edvard Norton och Naomi Watts är bra. Men man får ändå se Michael Keaton som filmens höjdpunkt, han har nog aldrig varit bättre än så här.

Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

 

Tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.