Inget fantastiskt över Wonder Woman 1984


Wonder-Woman-1984-bild-2

Den 26 mars släpptes Wonder Woman 1984 på streamsiten HBO Nordic. Filmen är en uppföljare till Wonder Woman (2017) och ingår i DC Universe, återigen axlar den israeliska skådespelerskan Gal Gadot huvudrollen.

Coronapandemins framfart har bidragit till att fler filmbolag väljer att släppa filmerna digitalt. Detta då möjligheten att gå på bio är begränsad. Wonder Woman 1984 är ett sådant exempel, filmen hade biopremiär i USA 25 december förra året men släpptes direkt för streaming i Sverige.

Handling – Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984 utspelar sig som titeln antyder på under 80-talet. Diana Prince (Gadot) lever ett tillbakadraget liv i Washington DC utan att avslöja sina superkrafter. Saknaden efter sin älskade Steve Trevor (Chris Pine) är stor.

Men Dianas tillvaro ändras drastiskt när en nyanställd kollega, Dr. Barbara Minerva (Kirsten Wiig) upptäcker ett magiskt föremål. Detta föremål besitter en förödande kraft som oljemagnaten Max Lord (Pedro Pascal) är ute efter samt planerar att använda till sin fördel.

Omdöme:

I slutet av 2010-talet startade en mindre trend inom superhjältegenren, man återgick till 80-talet som en grund. Exempel är X-Men: Apocalypse som utspelar sig på 80-talet medan Thor: Ragnarök återanvänder dess estetik. Även Tv-spelet Cyberpunk 2077 är ett exempel på återanvänd 80-tals estetik.

Wonder Woman 1984 skrapa dock enbart på ytan när det kommer till att använda 80-talet som grund. Vid ett tillfälle dyker spänningen under Kalla kriget upp och några skämt om 80-tals kläder förekommer. Att skådeplatsen skulle vara 80-talet har mindre betydelse för filmen.

Trots ett intressant anslag där man får se Diana Prince som ung faller filmen därefter ganska platt. Handlingen är simpel och actionscenerna tråkiga, vissa saker i filmen händer helt utan förklaring. Dock är filmens klimax ändå rätt så känslosamt och bidrar till ett bra slut.

Wonder Woman 1984 största tillgång är karaktärerna, Gal Gadot är fortfarande bra som Diana Prince och får förstärkning av en rolig Pedro Pascal och en superb Kirsten Wiig. Wiig spelar en skurkkaraktär vilket var både kul och omväxlande då hon ofta har en mer komisk karaktär.

Slutsats:

Wonder Woman 1984 är en uppföljare som inte riktigt klarar av att fortsätta på succén från den föregående filmen. Den blir mest slätstruken och inte så speciellt fantastisk.

Trots bra skådespel och en bra start och ett bra slut är resan däremellan ganska så ointressant. 80-tals temat glöms bort ganska snabbt och filmen kommer förmodligen vara lika bortglöm om ett par år.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.