Alien: Covenant – Äcklig men långtråkig

Alien_Covenant_Bild

1979 hade en av världens bästa sci-fi filmer premiär, mästerverket Alien. Filmen som revolutionerade synen runt utomjordingar och presenterade ett av de äckligaste rymdmonstren på film.

Men sen den fjärde filmen hade premiär på mitten av 90-talet har de flesta försöken att bygga vidare på temat varit en besvikelse. Även om Ridley Scott tog över rodret med Prometheus från 2012.

Handling:
Rymdskeppet Covenant är på väg till en outforskad planet för att befolka den med kolonisatörer. Ombord skepp finns ca 2000 passagerare samt en besättning.

Besättningen tvingas vakna ur sin sömn då Covenant blir skadat under färden. Under reparationerna upptäcker de en signal från en okänd planet, besättningen bestämmer sig för att undersöka.

Alien: Covenant – omdöme
Prometheus var filmen som skulle ge svar på många av de gåtor som förekom i Alien-serien. Delvis gav filmen ett par svar men lämnade desto fler olösta trådar att knyta fast. Alien: Covenant skänker än samma tanke efteråt, man väljer att göra trädet större och grenarna flera.

Upplägget är detsamma som de flesta Alien-filmerna, ett rymdskepp landar på en planet. Någon får en facehugger på sig och sen bryter helvetet ut. Det känns som man inte längre vet vad man ska bygga vidare på, eller försöker man bara introducera Alien för en yngre publik.

Men Alien: Covenant faller mest på att den är ointressant och långtråkig, det finns inget nytt att berätta om. Samma gamla skepp i rymden där ingen kan höra dig skrika, samma gamla människor som gör dumma beslut.

Det som dock håller filmen flytande är att den är äcklig, dessa rymdmonster och deras sätt att fortplanta sig på ger mig fortfarande rysningar. Dessutom gräver Ridley Scott djupare i denna rymdras ursprung, vi får flera ledtrådar till hur de skapades.

Slutsats:
Alien: Covenant är en film som misslyckas att bygga vidare på det arv som Alien-serien har gett oss. Med en ointressant handling och flera platta rollprestationer har filmen inget nytt att erbjuda oss.

Vill man uppleva äckliga rymdmonster på film kan man lika gärna undvika den här filmen och se på Alien från 1979 istället. Det är förfarande en film som håller trots sin ålder, samtidigt som Alien: Covenant kommer vara bortglömd om ett par år.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.