Arrival – poetisk sci-fi med snyggt bildspråk


arrival_bild

Det råder Star Wars hysteri runt om i filmvärlden då den senaste filmen Rogue One hade biopremiär den 14 december. Och så här i sci-fi tider hade även Arrival premiär på biograferna runt om i världen. En film som blivit hyllad av kritikerna och är regisserad av Denis Villeneuve, som bland annat ligger bakom den kritikerrosade Sicario.

I huvudrollen syns Amy Adams som språkforskaren Louise Banks. Hon får i uppdrag att översätta ett okänt språk när tolv stycken utomjordiska rymdskepp landar på jorden. Till sin hjälp får hon vetenskapsmannen Ian Donnelly (Jeremy Renner) och tillsammans måste lära sig kommunicera med rymdvarelserna innan det är försent.

Denis Villeneuve skapade i sin film Sicario en visuell upplevelse, och Arrival tar han steget ytligare en nivå. Filmens bildspråk är så pass estetiskt att man drömmer sig bort när de storslagna vyerna dyker upp . Samtidigt skapar Villeneuve en poetisk känsla som för än tankarna till regissören Terrence Malick.

Den isländske kompositören Jóhann Jóhannsson samarbetade med Villeneuve på Sicario och gör det även med Arrival. Precis som i Sicario har Jóhannsson skapat musik som fungerar mer som spänningselement eller bakgrundsmusik, vilket skapar en intensiv men också harmonisk känsla under filmens gång.

Arrival berättas i ett långsamt tempo och kan för den reklamfilmsförstörda generationen upplevas som långtråkig. Filmen tar sin tid att berätta och utelämnar ett snabbt bildspråk för att inte underarbetad den poetiska nerven. Arrival är förmodligen en av 2016 års bästa filmer, som egentligen bara skulle kunna falla på den ibland komplicerade handlingen.

Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.