10 snyggaste musikvideorna genom tiderna

Nästa lista på min hemsida kommer behandla de 10 snyggaste musikvideorna genom tiderna.  Musikvideon fick sitt genombrott på 80-talet och komma att förändra sättet att marknadsföra musiken. Många gånger har dåliga låtar haft coola och häftiga videos som medverkat till en ökad popularitet. Men det förekommer även exempel på bra låtar som har alldeles för tråkiga musikvideos.

På den här listan kommer jag presentera de musikvideos som jag tycker är snyggast, coolast och har lämnat ett intryck. Här kommer även ett par bubblare som inte kom med på tio i topp: Sepultura – Ratamahatta, Otep – Tric, OK Go – Here It Goes Again, Lilla Sällskapet – Din Gård, The Dandy Warholds – We used to be Friends, Blink 182 – All the small things och M83 – Steve McQueen.

Plats 10: Deftones – My own Summer (Shove it) 1997

Året var 1997 och det amerikanska metalbandet Deftones stod inför sitt stora genombrott. Första singel från det andra albumet Around The Fur var My own Summer (Shove it).  En låt som fick en väl regisserad musikvideo där sångaren Chino Moreno sjunger i en gammal dykardräkt under låtens lugnare parti.  Bandet står och spelar på ett fyra hajburar ute på havet samtidigt som en haj simmar omkring.

Plats 9: Him – Wicked Game (2000)

Finska bandet Him har släppt en cover på Chris Isaaks mysiga hångellåt Wicked Game vid två tillfällen. Andra gången bandet utkom med covern valde man att spela in musikvideon på en sliskig strippklubb. Versionen kallas också ”adult version”, en likblek Ville Valo kastas in på klubben och får bevittna när modellen Susan Verrico klär av sig helt naken. Videon är en snygg kontrast mellan ett dystert mörker och vackra färger.

Plats 8: Fatboy Slim – Gangster Trippin (1998)

Fatboy Slim hade sin storhetstid på slutet av 90-talet då hans Big beat genre slog igenom.  Gangster Trippin släpptes som den andra singeln från skivan You’ve come a long way baby. Fatboy Slim hade även spektakulära musikvideos till sina låtar. I Gangster Trippin får vi se ett antal möbler av olika sorter som exploderar. Simpel, enkelt men ändå kul kan beskriva den här videon på ett relativt enkelt sätt.

Plats 7: A-ha – Take on Me (1985)

Den norska popgruppen A-ha slog igenom stort på mitten av 80-talet tack vore en rätt så snygg musikvideo till låten Take on Me. Videon är en blandning av animationer och riktiga klipp, animeringsprocessen kallas för rotoscoping. Den kombination blev guld värt för A-Ha som fick en megahit. I viden får vi se en ung kvinna som dras in i en serietidning och blir förälskad i en racingförare.

Plats 6: Pearl Jam – Do the Evolution (1998)

När grungebandet Pearl Jam skrev låten Do the Evolution till skivan Yield ville man berätta om hur ond mänskligheten var. Musikvideo blev en perfekt representation då texten vid flera tillfällen förekommer i den animerade videon. Våld, sexism, rasism, konsumtion, det är mycket som förgiftar mänskligheten, men felet ligger i dåligt ledarskap försöker Peral Jam informera med sin video som föreställer evolutionens utveckling.

Plats 5: Familjen  – Det snurrar i min skalle (2007)

Det snurrar i min skalle är den skånska artisten Familjens stora hit från 2007. I videon till låten förekommer det svartvita klipp ifrån ett fri-religöst möte. Här handlar det mycket om klippteknik, redigeraren bakom den här videon har på ett snyggt och effektivt sätt lyckats kombinera de olika klippen så att det synkar med låten. Videon ska beskriva den känsla som uppstår när man är nyförälskad.

Plats 4: Korn – Freak on a Leash (1999)

Det amerikanska nu-metal bandet Korn hade sin storhetstid runt millennieskiftet. En låt som banade vägen för deras framgång var Freak on a Leash, låten fick dessutom en minnesvärd video. Serietecknaren Todd McFaralane och musikvideoregissörerna Jonathan Dayton och Valerie Faris ligger tillsammans bakom videon där man får se en kula som färdas igenom en amerikansk stad.  Det hela kombineras med ett tecknat parti som för tankarna till albumet Follow the leaders omslag.

Plats 3: Carpark North – Human (2006)

Danska gruppen Carpark Norths låt Human har en video där barn porträtteras som vuxna i en skola. Videon innehåller flera coola effekter och poetiska sekvenser som sätter barnen i udda situationer. Det är dansken Martin de Thurah som regisserat musikvideon som för tankarna till amerikanska och Hong Kong baserade actionfilmer.

Plats 2: Beastie Boys – Sabotage (1994)

Hiphop-gruppen Beastie Boys musikvideo till låten Sabotage är en av de tuffaste videors som har gjorts. Videon föreställer tre stentuffa poliser som slåss mot diverse ”bad guys”.  Inspirationen kommer från 70-talets polisfilmer och trion bär både stilig klädsel och fejkade mustascher. Charmen med videon är att den både är humoristisk och allvarlig på samma gång.

Plats 1: Green Jelly – Three Little Pigs (1993)

Three Little Pigs är det amerikanska humorbandet Green Jelly stora internationella hit. Låten är en parodi på den kända barnberättelsen De tre smågrisarna. Men i Green Jellys version förekommer både våld, droger och diverse popkulturella referenser. Låtens musikvideo är en lergubbe-animation där alla de här detaljerna dyker upp, även den gamla actionhjälten Rambo. Överdrivet och humoristiskt beskriver videon på det bästa sättet.

Martin

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.