The Walk – En hyllning till Word Trade Center

The_Walk_Bild

Philippe Petit var fransmannen som 1974 gick på lina mellan de två tvillingtornen Word Trade Center i New York. Hans bedrift hade med tiden glömts bort men fick nytt ljus genom den prisbelönta dokumentären Man on Wire som släppets 2008. Förra året kom även en spelfilm om Petits lindans mellan tornen, för regin stod Robert Zemeckis (Forrest Gump och Tillbaka till Framtiden).

Filmen heter passande nog The Walk och man får följa Philippe Petit som spelas av den begåvade skådespelaren Joseph Gordon-Levitt. Under filmens gång berättar Petit om sig själv samtidigt som han står placerad på toppen av Frihetsgudinnan med New Yorks skyline i bakgrunden. The Walk handlar till största delen om hans förberedelser inför sin lindans.

Robert Zemeckis som är ett etablerat namn i Hollywood har gjort många underhållande och roliga blockbuster-filmer. Och The Walk är en typisk amerikansk film gjord för den amerikanska marknaden. Det förekommer en övertydlighet i platspresentationen och introduktion av karaktärerna. Det känns lite som producenterna inte tror att tittarna vet vem Philippe Petit är.

Men samtidigt så är historien om Philippe Petit väldigt speciell, han var en knepig person något som Joseph Gordon-Levitt lyckas porträttera bra sätt. Filmen är också berättad på ett så enkelt sätt så tittarna inte har några problem att först vad som händer. Även om jag vet vad som händer då jag har sett dokumentären så blir jag kallsvettig av scenerna när Petit går på lina.

Filmen The Walk hade svensk biopremiär den 9 oktober förra året och släppets på DVD och Blu-ray den 7 mars i år. Förutom ett bra skådespel från Joseph Gordon-Levitt innehåller filmen flera snygga data- animerade scener när huvudkaraktären går på linan mellan tvilling tornen. The Walk är även en hyllning till Word Trade Center förstördes i en terroristattack 2001.

The_Walk_BR_

Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon m.df.
Genre: Drama/ Biografi
Speltid: 1 h 58 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 7 år

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.