2000 – talets bästa filmer plats 10 – 6

Nu är det dags för en ny lista kära läsare.  Den här gången tänker jag presentera mina 10 favoriter filmer från 2000 – talet (2000-2009).

Listan publicerade jag på den nedlagda webbsidan Moviebox runt 2010. Därför kändes det lägligt att damma av den nu. Idag kommer jag presentera plats 10 till 6.

Plats 10: Bowling for Columbine (2002) USA
Bowling-1

Bowling for Columbine är dokumentärfilmaren Michael Moores stora kommersiella genombrott. I filmen ger sig Moore ut på en resa där han söker svaret på varför Eric Harris och Dylan Klebold dödade 12 elever och en lärare på Columbine High School. Men både humor och allvar försöker han förklara hur konsumtion och rädsla skapar en otrygg tillvaro i USA.

Plats 9: Lilja 4-ever (2002) Sverige
Lilja-1

Med Lilja 4-ever stod Lukas Moodysson högt upp på den svenska filmpiedestalen. Han hade skapat en film som rörde om och skapade en debatt om Trafficking. Filmen är löst baserad på Dangoule Rasalaites livsöde, en 16-årig flicka från Litauen som tog sitt liv efter att utnyttjats som sexslav. Filmen är även Oksana Akinshina internationella genombrott.

Plats 8: Traffic (2000) USA
Traffic-1

Steven Soderberghs oscarsbelönade film handlar om USA:s krig mot drogerna, en komplex situation som regissören på ett realistiskt och ambitiöst sätt har porträtterat i filmen. Åskådaren får följa ett antal karaktärer i både Mexiko och USA när Soderbergh väljer att berätta tre olika historier. Traffic har också en intressant rollista.

Plats 7: Mot väggen (2004) Tyskland/Turkiet
Wand-1

Mot Väggen är Fatih Akins skitiga och mörka kärleksdrama om en 40 årig tyskturkisk man som ingår i ett skenäktenskap med en 20 årig turkisk tjej. Hon vill vara fri från sin familj och han vill ha lite livsglädje, problemet är att de blir kära i varandra. Mot Väggen blev den då 24 åriga Sibel Kekillis genombrott. Hon hade tidigare spelat in flera tyska hårdporrfilmer.

Plats 6: Mysterious Skin (2004) USA
Skin-1

I Mysterious Skin får vi se Joseph Gordon-Levitt axla huvudrollen, en skådespelare som idag tillhör en av de mest eftertraktade i Hollywood. Men redan här visar han upp sin talang när han spelar en ung och destruktiv manlig prostituerad. Filmen är en mörk historia som handlar om sexuella övergrepp mot barn i en amerikansk småstad.

 Martin

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.