Edge of Tomorrow – Ett kreativt hoppande i tiden


Edge_Bild_1

I år är det 70 år sen landstigningen i Normandie ägde rum. Den händelse går även under namnet Dagen D och har i vår västerländska värld haft stor symbolisk betydelse för Andra Världskrigets slut. Kriget hade egentligen varit avgjort för tyskarna en längre tid tillbaka. Även symboliken till D-Day är tydlig i Edge of Tomorrow som stora delar utspelar sig under en invasion på en strand i Frankrike.

Major William Cage (Tom Cruise) tvingas delta i ett krig mot en utomjordisk ras. Under en invasion av Frankrike dör Cage men han vaknar upp igen dagen innan. Utan att veta vad som händer dör han och vaknar om och om igen. Tillslut kommer han i kontakt med krigshjältinnan Rita Vrataski (Emily Blunt), hon har precis som Cage upplevt samma scenario. Men för att finna svaret på gåtan måste Cage träna för att bli en bättre soldat.

Edge of Tomorrow går att jämföra med filmen Måndag Hela Veckan (1993). Även den filmen handlar om en man som vaknar upp vid samma tid varje dag. Men den filmen förklarade aldrig varför han vaknade upp. I Edge of Tomorrow lämnar filmskaparna över svaret till filmens plot på ett silverfat. Det medför att filmen tappar mycket av sin mystik och åskådaren får inget utrymme att tänka fritt.

Efter en maffig inledning kändes det även tråkigt att man skulle få uppleva samma sak igen. Men filmen bjöd på flera kreativa och roliga lösningar för att hela tiden skapa nya historier i handlingen. När sen Emily Blunt kliver in filmen höjer hon både den humoristiska och allvarliga delen. För oss svenskar är det även kul att Dragomir Nrsic (Snabba Cash 1 och 2) har en liten biroll i filmen som en soldat.

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.