2000 – talets bästa filmer plats 5 – 1

Här kommer den avslutande del av min 10 i topplista över 2000 – talet bästa filmer. Varsågoda plats 5 till 1.

Plats 5. Battle Royale (2000) Japan
BR-1

Battle Royale presenterade ett kontroversiellt ämne blandat med våld och action när de kom år 2000. En japansk skolklass ska delta i en tävling där vinnaren är den som överlever. Allt detta sker för att Japan har drabbats av ekonomisk kris och ökad ungdomsbrottslighet. Filmen känns väldigt japansk då landet sen tidigare varit känd för skruvade gameshows och extrema våldsfilmer.

Plats 4. Waltz with Bashir (2008) Israel
Waltz-1

”Less is more” passar utmärkt på detta israeliska mästerverk. Waltz with Bashir är simpelt animerad och innehåller inte några snabba klipp. Ari Folman försöker ta reda på vad som hände honom under hans tid i israeliska armén när landet invaderade Libanon 1982. Grunden i filmens handling ligger i massakrerna i Sabra och Shatila där oskylda flyktingar blev mördade medan Israel bara såg på.

Plats 3. Requiem for a Dream (2000) USA
Dream-1

Darren Aronofsky andra långfilm i ordningen blev hans genombrott. Requiem for a Dream handlar om droger och flykten från verkligheten, den amerikanska drömmens baksida. Aronofsky leker mycket med kameran och skapar ett häftigt bildspråk som påminner om ett drogrus. Filmen innehåller också bra skådespelarprestationer från Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans men framför allt Ellen Burstyn.

Plats 2. Good bye, Lenin! (2003) Tyskland
Lenin-1

Wolfgang Beckers allvarliga men humoristiska familjedrama handlar om en ung tysk man som försöker hemlighålla Berlinmurens fall för sin mamma. Hon hamnade i koma precis innan Öst-Tyskland föll ihop. Filmen är också en beskrivning av hur Öst-Berlin gick ifrån en kommunistisk enpartistat till ett västerländskt konsumtionssamhälle. Tysken Daniel Brühl (Rush och The Fifth Estate) innehar huvudrollen.

Plats 1. Guds Stad (2002) Brasilien
Guds-Stad-1

Guds Stad blev startskottet för en ny våg brasilianska filmer på 2000-talet. Framför allt filmer där våldet i Favelorna stod i fokuset. Men Guds Stad är mer än bara våldsam actionfilm, det är en historia om olika människoöden på samhällets botten och deras försök att leva ett drägligt liv. I fokus står en ung man som drömmer om att bli fotograf istället för en gangster. Filmen innehåller även ett coolt bildspråk och storyberättande. Guds Stad blev regissören Fernando Meirelles och skådespelerskans Alice Bragas internationella genombrott.

(här kan du se plats 10 till 6)

 Martin

 

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.