Dialogen är fortfarande Quentin Tarantinos största styrka

Once_Upon_a_Time_in_Hollywood_Bild_01

Quentin Tarantino är tillbaka med sin nionde film Once Upon a Time in Hollywood. Filmen hade svensk biopremiär fredagen den 16 augusti och i rollistan återfinns bland annat Leonardo DiCaprio, Brad Pitt och Margot Robbie.

Regissören Quentin Tarantino behöver egentligen ingen presentation. Han slog igenom i början av 90-talet och har varit en av de mest hyllade och älskade filmskaparna i modern tid. Varje ny film han kommit ut med sen början av 2000-talet har omgetts av lika mycket hype som förväntan.

Handling:

I Once Upon a Time in Hollywood får man följa TV-skådisen Rick Dalton (DiCaprio) som är på väg utför i sin karriär. Ständigt vid hans sida finns stuntmannen Cliff Booth (Pitt) som precis som Dalton har sett sitt bäst före datum passera.

Dalton som bor i Hollywood har nyligen fått nya grannar, det är filmregissören Roman Polanski och hans fru skådespelaren Sharon Tate (Robbie). Samtidigt stöter Cliff på en grupp med hippies under ledningen av Charles Manson.

Omdöme:

Efter en rad mediokra filmer från Quentin Tarantino kändes det som regissören var på väg i rätt riktigt filmen The Hateful Eight från 2015. Och någonstans känns Once Upon a Time in Hollywood som mitt i mellan. Filmen utspelar sig 1969 när Hollywood var inne i slutet av sin guldålder. Med rätt kostym, bra scenografi och coolt soundtrack lyckas Tarantino återskapa Hollywood i slutet av 60-talet.

Samtidigt förekommer flirtar med flera filmgenres som stått i centrum i tidigare Tarantinofilm. Rick Dalton är en klassisk B-skådis som spelat både antihjälte i westernfilmer och överdriva krigsfilmer, på ett hörn dyker även Hong Kong-action upp. Rick Dalton spelas av Leonardo DiCaprio som gör ett riktigt bra porträtt av en osäker men talangfull skådespelare. Han överglänses bara av Brad Pitt som är både cool och hård som stuntmannen Cliff Booth.

Once Upon a Time in Hollywood berättas i en kronologisk ordning med ett fåtal återblickar där åskådare får en inblick i vad som tidigare har hänt. I en av dessa återblickar förekommer en fanatiskt och absurd incident där Cliff Booth ska slåss mot självaste Bruce Lee.  

Dialogen har alltid varit Quentin Tarantino styrka

I Once Upon a Time in Hollywood har Tarantino fått ihop en rolig film med flera dråpliga och komiska inslag. Anslaget till filmen är fanatiskt när man får se en pricksäker filmatiseringen av hur en amerikansk TV-serie kunde sett ut under 50-talet. Men samtidigt känns filmen inte riktigt som en typiskt Tarantinofilm.

Ett exempel är Sharon Tate, Quentin Tarantino har alltid varit bra på att porträttera starka kvinnliga karaktärer, se Pulp Fiction, Jackie Brown och Kill Bill. Men Margot Robbie får mest agera snygg och sexig i filmen, trots att Robbie just nu är en av branschens mest talangfullaste unga skådespelare. Hon får bara glänsa en gång under filmen och det är i en scen när Sharon Tate går på bio.

I slutändan är det Tarantinos klassiska trademarks som på något sätt får ihop filmen. Dialogen och övervåldet har alltid varit hans styrkor så även Once Upon a Time in Hollywood. Filmen är 2.45 timma lång men det var knappt att det kändes.

Slutsats:

Once Upon a Time in Hollywood kommer att bli älskad av Tarantinos mest lojala fanbase, vilket fortfarande är stor runt om i världen. Filmen innehåller hans klassiska trademark och det är också en av de stora behållningarna.  

Det är en bra film även om det är långt ifrån en ny Pulp Fiction eller De Hänsynslösa. Någonstans saknar man den gamla Quentin Tarantino, den man fick se lite av i The Hateful Eight.

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.