De 10 bästa skurkarna på film

I dagens 10-topp behandlar jag filmskurkar, vilka är mina 10 favoriter?

Jag har den här gången gått efter olika kriterier, några av skurkarna är gamla favoriter som jag haft genom åren. Andra är karaktärer där skådespelarna har gett liv åt en ganska stereotyp kuliss av hur en filmskurk ska se ut.

 Plats 10: Bernie Rose – Drive (2011)

Först ut på listan är Berine Rose (Albert Brooks) från Nicolas Winding Refns kompromisslösa actionthriller Drive från 2011. Rose är en karaktär som utvecklas ju längre filmen går. Från början verkar han vara en sympatisk och trevlig person men när han försätts i en komplicerad situation förvandlas han till en iskall mördare. Dock inte helt utan samvete.

Plats 9: Max Zorin – Levande Måltavla (1985)

Bondskurkar finns det många av men det är Christopher Walkens karismatiske och psykopatiske industrimagnat Zorin som jag fastande mest för. Han är blodtörstig och har stora ambitioner, i filmen är hans mål att förinta Silicon Valley så att han själv kan ta kontroll över produktionen av datachipp. Alla kan offras och han skyr inga medel för att nå sitt mål.

Plats 8: Hans Landa – Inglourious Basterds (2009)

Österrikaren Christoph Waltz fick sitt stora internationella genombrott med rollen som Överste Hans Landa i Quentin Tarantinos film Inglourios Basterds. Waltz stjäl hela filmen med sitt mjuka och något mesiga utförande. Men under den mjuka ytan göms ett monster som är kapabel att mörda med sina bara händer. När Landa inser att han kan bestraffas för sina brott sviker han sin ledare och sitt land för att köpa sig fri.

Plats 7: Scorpio Killer – Dirty Harry (1971)

Andrew Robinson gestaltar den första skurken i filmen som introducerade Clint Eastwoods paradroll Dirty Harry för första gången. Scorpio Killer är en psykopat som kidnappar unga kvinnor och mördare dem. När han slutligen måste göra upp med Harry tar han en buss med skolbarn som gisslan. Det sägs att Heath Ledger hittade inspiration till Jokern i Robinsons mördare från 1971.

Plats 6: Cutler Beckett – Pirates of the Caribbean (2006 och 2007)

Den här filmserien innehåller en mängd roliga och underhållande skurkkaraktärer som t.ex Barbossa och Davy Jones. Men det är Tom Hollanders karaktär som Cutler Beckett som tar hem priset. Hänsynslös och maktgalen är bara ett par ord som kan beskriva Becket. Hollanders röst och iskalla framföranden är en stor bidragande orsak till varför han blir en underhållande skurk.

Plats 5: The Joker – The Dark Knight (2008)

Heath Ledgers plötsliga död orsakade till att hans karaktär som Jokern på upphypad till max. Men efter att röken hade lagt sig har jag nu sett på Ledgers prestation med andra ögon. Han stjäl hela filmen och levererar gång på gång komiska inslag. Det är Ledgers förmåga att gå från allvarlig till psykopatisk som gör Jokern till en obehaglig galning som inte går att lita på.

Plats 4: Stansfield – León (1994)

Gary Oldmans porträtt av polisen Stansfield har många gånger betraktats som ett stort överspel. Men på samma gång är han underhållande att se på. Oldman förvandlar Stansfield till en oberäknelig person som tar droger och lyssnar på Beethoven när han skjuter ihjäl folk. Att han även är en korrupt DEA-polis visa hur genomrutten han är.

Plats 3: William Stranix – Under Belägring (1992)

Jag läste en gång att Tommy Lee Jones var en för bra skurk som filmen Under Belägring inte förtjänade. Det är klart Steven Seagals bästa film och han blir helt utspelad av Jones som porträtterar den karismatiske och galan ex-agenten Stranix. Jones överdrivan skådespel passar perfekt och även här går filmskurken från allvarlig till oberäknelig på nolltid.

Plats 2: Fabrikör Höglund – Den enfaldige mördaren (1982)

Hans Alfredsson regisserade och spelade även en av huvudrollerna i filmen Den enfaldige mördaren från 1982. Alfredsson porträtterar Fabrikör Höglund som är bygdens stora entreprenör . Det är en iskall magnat som genom sin lugna och bestämda aura håller sina offer i sitt våld. Han kan till och med förstöra en julafton för sina fattiga undersåtar.

Plats 1: Hans Gruber – Die Hard (1988)

Hans Gruber har många gånger kallats den bästa skurken i en actionfilm och det finns inte många argument i mot det. Alan Rickman porträttera en karismatisk och världsvan herre som med hjälp av våld, list och diplomati lyckas få igenom sina mål. Hans Gruber har legat till grunden för många andra skurkar inom framförallt actiongenren. En stilbildande karaktär som fortfarande inte går att rubba från toppen av listan över de bästa skurkarna på film.

 Martin

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De 10 bästa skurkarna på film

  1. Pingback: Skådespelaren Hasse Alfredsson har avlidit - Örebro TribuneÖrebro Tribune