De 10 häftigaste biljakterna på film

Det var ett tag sen nu, men här kommer en ny lista. Efter att blivit inspirerad av en lista på youtube som behandlade kända biljakter på film valde jag att göra en egen. Varsågoda, här kommer min 10 – topp över de häftigaste biljakterna på film.

Plats 10: Licence to Kill (1989)

En biljakt i en Bondfilm är ett måste och det finns en mängd spektakulära och minnesvärda scener att hämta från serien. Dock är det den slutliga uppgörelsen från Licence to Kill som jag har fastnat för. James Bond (Timothy Dalton) jagar knarkbossen Sanchez och hans konvoj med lastbilar. Scenen innehåller allt från stegrande lastbilar till stinger-missiler som missar sina mål. Överdrivet med underhållande.

Plats 9: Marathonmannen (1976)

Den klassiska thrillern från 1976 med bl.a Dustin Hoffman och Laurence Olivier i huvudrollerna innehåller flera minnesvärd scener. Framför allt den obehagliga tandläkarscenen. Filmen som handlar om nazister och diamantsmuggling får en ganska komisk men ändå hektisk start. Två äldre herrar hamnar i en dispyt som får oanade konsekvenser för filmens antagonist.

Plats 8: Mannen från Mallorca (1984)

Bo Widerberg är den svenska polisfilmen förfader, men filmer som Mannen på taket och Mannen från Mallorca formade han grunden för hela genren. I Mannen från Mallorca får vi se biljakt på äkta svenska. Volvo 240 vs Volvo 140 på en trafikerad väg i Stockholm. Widerberg lyckas hela tiden hålla nerven uppe samtidigt som samspelet mellan Wolter och Von Brömssen är en fröjd att se.

Plats 7: The Dark Knight (2008)

Christopher Nolans hyllade serietidngingsaction från 2008 innehåller flera scener där Heath Ledger briljerar som Jokern. En av dessa scener är när han ska fånga Harvey Dent som sitter i en bepansrad polisbil. En adrenalinladdad och spektakulär scen som innehåller lastbilar, helikoptrar och så klart Batmans monstruösa konvergens mellan stridsvagn och terrängfordon.

Plats 6: The Bourne Supremacy (2004)

Paul Greengrass är känd för att göra filmer som har en dokumentär stil. Realismen och den pulserande nerven är hög i hans filmer. I The Bourne Supremacy från 2004 återspeglas detta i filmens biljakt, här håller Greengrass spänningen uppe hela tiden samtidigt som glas krossas och plåt bucklas när Jason Bourne (Matt Damon) blir jagad i Moskva av både polis och en lönnmördare.

Plats 5: The Island (2005)

Det fanns en tid då även Michael Bay var nyskapande. I filmen The Island sätter Bay ihop en scen där ett par tåghjul ställer till oreda för ett gäng legoknektar på en motorväg. Här använde filmteamet en bepansrad bil som de körde på de andra bilarna för att få en mer realistisk effekt. Samma teknik användes även i Transfomers från 2007. Nu för tiden har dock CGI-tekniken nästa helt tagit över Bays filmer.

Plats 4: The French Conncetion (1971)

I filmen The French Conncetion förekommer en av filmhistoriens mest adrenalinfullaste biljakter. Polisen Jimmy Doyle (Gene Hackman) jagar en torped ombord ett tunnelbanetåg. Doyle tvinga köra i tung trafik och dessutom undvika gångtrafikanter. Scenen är helt inspelad utan tillstånd och många av statisterna kände inte till att det var i en filminspelning.

Plats 3: Matrix Reloaded (2003)

Biljakten i Matrix Reloaded är spektakulär på många sätt. Här byggde film teamet upp en motorväg på ett gammalt flyg fält. Dessutom innehåller scenen en mängd dataanimerade karaktärer och situationer. Morpheus och Trinity blir jagade av både agenter, poliser och spöken i en av seriens coolaste scener.

Plats 2: Mad Max: The Road Warrior (1981)

Tar man bort det post-apokalyptiska temat i filmen så består den till stora delar nästa bara av biljakter. Men George Millers bakgrund som läkare ligger till stor grund del till det. Han vill visa för åskådaren att speed kills. Det utvecklades till en av de bästa framtidsfilmerna i historien. Den slutliga biljakten i The Road Warrior är både actionfylld och cool, den har även legat till grund för andra biljakter i filmhistorien.

Plats 1: Bullitt (1968)

Precis som många andra filmälskare håller jag den klassiska biljakten från Bullitt som nummer 1. Steve McQueen jagar ett par torpeder i San Francisco, här använder man landskapet på bästa sätt då bilarna flyger ner för de backiga gatorna. Hela biljakten avslutat på en bensinstation jämsides motorvägen. Scenen blev även en uppgörelse mellan två klassiska muskelbilar, Ford Mustang och Dodge Charger. Steve McQueen körde sin bil själv under hela scenen.

Martin

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.