En underhållande nostalgitripp


Turtles_bild_1
Under den senare delen av 2000-talet har Hollywood återupplivat flera klassiska tecknade barnserier från 80-talet. Först ut var Transformers från 2007 och den följdes upp av G.I.Jone: The Rise of Cobra 2008. De karatesparkande sköldpaddorna fick också en nystart 2007, men någon tycke uppenbarligen inte att det räckte. Sommaren 2014 var det dags för en ny film med de gröna sköldpaddorna.

Den nya Turtles filmen följer delvis original serien huvudhandling. Staden New York terroriseras av en tungt beväpnad liga som kallar sig Fotklanen. Fyra mystiska brottsbekämpare tar upp kampen mot detta kriminella nätverk. Reportern April O’Neil (Megan Fox) letar efter en story och kommer i kontakt med dessa brottsbekämpare. Något som bidrar till att en hemsk händelse i hennes förflutna får ett svar.

Jag minns det som om det vore igår, året var 1990 och jag hade just fyllt 7 år. I present fick jag fyra gröna sköldpaddor i plast. Teenage Mutant Hero Turtles (Ninja byttes ut i Sverige) var det häftigaste i min värld, jag tittade varje morgon på de tecknande serierna. Därför är filmen Teenage Mutant Ninja Turtles en nostalgitripp för mig. De pizzaätande ninjorna levererar både coola oneliners och popkulturella referenser som får mig att skratta.

Samtidigt är filmens plot svag och karaktärerna stereotypa. Aldrig förut har sköldpaddornas roller varit så övertydliga. Även Megans Fox utseende förkommer som grund i flera humoristiska situationer.  Problemet med handlingen är att den innehåller en alltför vanlig konflikt full med ologiska hål. Jag kan dock inte blunda för att det blir en underhållande åktur i nostalgins tecken. Kanske dags att återuppliva Casey Jones också?

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.