Independence Day – En återkomst jag gärna hade sluppit

Independence_Day_Bild
Det har gått 20 år sen kultfilmen Independence Day hade biopremiär. Roland Emmerichs sci-fi action där amerikanarna räddar världen och deklarerar 4 juli som hela mänsklighetens självständighetsdag. Men filmen innehöll även coola specialeffekter och roliga oneliners, därför har den lämnat ett avtryck i filmhistorien.

Independence Day – Återkomsten utspelar sig 20 år efter händelserna i första filmen. Världen har förändrats och man har använt teknik från utomjordingarna för att förstärka sitt egna försvar. För även om ingen vill medge det så kommer utomjordingarna komma tillbaka. Frågan är bara om mänskligheten har lyckats förbereda sig i tid.

När beskedet om en uppföljare till Independence Day blev bekräftat blev jag inte så speciellt lyrisk över det. Jag ville inte ha en till hjältesaga där amerikanarna sätt sig själv i fokus som universums mest framträdande nation. Men trailern lovade ändå en intressant story där mänskligheten hade förenats och samarbetade för att uppnå fred på jorden.

Men som vanligt när det kommer till en blockbuster skrapar man bara på ytan med dessa budskap. Istället väljer man att fylla ut speltiden med action och specialeffekter. Dock kändes Independence Day – Återkomsten väldigt kort, när filmens rullade in i sitt slutskede tänkte jag, är filmen redan slut. I Independence Day lyckades man bygga upp en stämning som helt saknades i uppföljaren.

En av filmens andra svagheter är karaktärerna, det finns ingen karaktärsutveckling och jag bryr mig inte om relationerna som återfinns i filmen. I Independence Day kunde man i alla fall sympatisera med Will Smiths coola stridspilot, i uppföljaren får vi återigen stifta bekantskap med Bill Pullman och Jeff Goldblum men det spelar inte så stor roll.

Independence Day – Återkomsten är en film jag gärna hade sluppit att se. Det är en uppföljare som inte erbjuder något nytt även om det fanns en intressant grund. Independence Day från 1996 var en stilbildade sci-fi action med spektakulära actionscener. Uppföljaren blev bara en film i mängden under en era som domineras av uppföljare och CGI-effekter.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.