Blu-ray-recension på Steve Jobs


Steve_Jobs_Bild
Entreprenören och affärsmannen Steve Jobs avled 2011 och lämnade efter sig ett arv som förändrade flera miljarder människor vardag. På grund av hans bidrag till utvecklingen av persondatorer och mobiltelefoner så hyllades han av hel värld efter sin död.

Det går inte bortse från var Jobs har åstadkommit men samtidigt var han en komplicerad person. Och relationerna till sina nära och kära var ibland även de komplicerade. Det var något som regissören Danny Boyle och manusförfattaren Aaron Sorkin ville berätta om i filmen Steve Jobs från 2105.

Filmen hade svensk biopremiär den 22 januari 2016 och släpptes på DVD och Blu-ray den 13 juni. I huvudrollen som Steve Jobs syns den tysk-irländske skådespelaren Michael Fassbender. I de viktiga birollerna syns även Kate Winslet, Seth Rogen och Jeff Daniels.

Danny Boyles filmbiografi är den andra på kort tid som kommit ut om Steve Jobs. 2013 hade en film med Ashton Kutcher premiär, men den fick dålig respons från både kritiker och biobesökare. Boyles version försöker på ett neutralt och objektivt sätt porträttera människan Steve Jobs
.
Filmen utspelar sig under tre viktiga tillfällen i Jobs karriär, 1984 när den första Macintosh-datorn lanserades. 1988 när Jobs Next-dator lanserades och 1998 när den ikoniska iMac datorn såg ljuset för första gången. Runt om dessa tre händelser har Boyle och Sorkin försökt förklara så mycket vem Jobs var och hans relationer till sin familj och kollegor såg ut.

Michael Fassbender är prefekt i rollen som Jobs, han lyckas få fram både den mänskliga och den kalla sidan genom sitt skådespel. Även Kate Winslet gör ett bra porträtt som den sympatiske assistenten Joanna Hoffman, båda två blev nominerade till var sin Oscar för sina prestationer.

Steve Jobs är en bra film där både Danny Boyle och Aaron Sorkin har skapat ett intressant porträtt på en av de största innovatörerna under de senaste 25 åren. För den som inte än har sett den här filmen rekommenderar vi er att se den.

Film_BR_MallRegi: Danny Boyle
I rollerna: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels m.df.
Genre: Drama
Speltid: 1 h 57 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 7 år
Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.