Godzilla har äntligen fått en värdig remake

Godzilla_3

Det har gått 16 år sen Hollywood valde att göra en remake på det japanska filmmonstret Godzilla. En film som fick ett svalt mottagande från både biopubliken och kritikerkåren. Den första Godzilla filmen kom redan 1954 och har sen dess fått en mängd uppföljare av blandad kvalitet. Utgåvan 2014 har förutom de senaste specialeffekterna också en imponerande rollista då bl.a Bryan Cranston, Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binoche och Elizabeth Olsen dyker upp.

Godzilla tar sin plats 1999 då en grupp forskare ledda av Dr. Serizawa (Ken Watanabe) hittar en uråldrig fossil på Filippinerna. Någonting har vaknat på platsen och den dra sig norr ut mot Japan. Väl där råkar ett kärnkraftverk ut för en allvarlig olycka. Joe Brody (Bryan Cranston) är anställd på kärnkraftverket och förlorar sin hustru. 15 år efter incidenten är Brody fastbesluten om att ta reda på vad som egentligen hände på platsen.

Godzilla bjöd på en av årets största överraskningar, jag hade förväntat mig en remake på seriens första film från 1954 då jätte reptilen ödelade Tokyo, fast då att monstret anföll Los Anglelse eller New York igen. Men istället fick jag sen en remake på serien Godzilla, på någon av alla de filmer som kom efter 1960 då jätteödlan räddade världen från alla möjliga konstiga varelser. För mig blev det en positiv överraskning då även filmen var underhållande.

Men samtidigt är det här en film som bär Godzilla som titel. Men monstret från havet lyser ofta med sin frånvaro. Det tar t.ex en lång stund av filmens speltid innan Godzilla dyker upp. En annan faktor som regissören och produktionsteamet inte riktigt fick till var filmens klimax. Godzilla innehåller många snygga scener och specialeffekter men ändå lyckas man inte skapa någon häftig slutstrid. I sin helhet är dock Godzilla en underhållande film.

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.