Även matematik kan beröra på film


TIG_Bild_1

Det är snart dags för Oscarsgalan, söndagen den 22 februari för att vara mer exakt. För ett par veckor sen gick jag och såg en av galans tungviktare, Birdman. Den är nominerad till hela 9 Oscars. Filmen jag såg idag, The Imitation Game är nominerad till 8 Oscars och i huvudrollen ser vi en av Hollywoods hetaste skådespelare just nu. Benedict Cumberbatchs karriär har bara gått spikrakt uppåt sen han slog igenom i den brittiska Tv-serien Sherlock.

The Imitation Game är baserad på den sanna historien om Alan Turing (Cumberbatch), en matematiker som blir anställd av brittiska armén under Andra Världskriget för att knäcka den ”omöjliga” Enigmakoden. Turings sociala inkompetens bidrar till att arbetet inom hans grupp försvåras. Turing vill bygga en maskin som kan knäcka krypteringen men han måste övertyga sin omgivning att den fungerar. Samtidigt bär han på en hemlighet som han inte vill ska komma ut.

The Imitation Game är en klassisk Oscarsgalafilm. Den innehåller huvudingredienserna för att bli nominerad till en Oscar. Här ser vi en udda och utstött person som bär på en kapacitet att genomföra stordåd. Samtidigt är skådeplatsen Andra Världskrigets Storbritannien. I ett avsnitt av Ricky Gervais komediserie Extras driver Kate Winslet om att hennes enda chans att vinna en Oscar är om hon medverkar i en film som utspelar sig just under Andra Världskriget.

Men skämt åsido, filmen är en bra och spännande historia där både spioner, kärlek och matematik vävs ihop på ett effektivt sätt. Benedict Cumberbatch gör ett högklassiskt porträtt av den ärrade och missförstådda matematikern Turing. Samtidigt innehåller filmer den klassiska brittiska torra humorn, den som man aldrig kan tröttna på. Jag skulle inte bli förvånad om filmen plockade hem ett par Oscars i slutet av veckan, för även matematik kan beröra på film.

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.