10 dåliga musikvideors

Nu är det dags att lista 10 dåliga musikvideos.  Jag anser att flera av dessa videos har märkt ut sig på ett eller flera sätt när det kommer till produktion, innehåll eller budskap. Det här är som vanligt en personlig lista.

Plats 10: Hammerfall – Hearts on Fire (2002)

Heavy Metal gruppen Hammerfall tillhörde ett av Sveriges populäraste band i början av 2000-talet. Men samtidigt är det ett band som fått mycket med skit på grund av deras lite väl överentusiasm när det kom till att visa ”äkta” Metal. Originalvideon till Hearts on Fire (Innan curlinglandslaget medverkade i videon) är ett bra exempel på hur larviga och fjantiga bandet var. Ful dataanimering, fula poseringar och en extremt tjatig refräng, att man lyssnade på den oäkta metalmusiken under den här perioden är försåtligt.

Plats 9: Dennis Madalone – America We Stand as one (2001)

11 Septemberattentatet tillhör ett av de värsta terroristdåden på 2000-talet. Något år senare gjorde Dennis Madalone ett tappert försök att ena sina landsmän med låten America We Stand as one. Men videon till låten blev istället en oönskad parodi på precis alla klichéer som kunde tänkas vara med.  Flaggan är med i nästan varje scen, brandmän och soldater hyllas oavbrutet och kända amerikanska monument visa upp. Går det att tillägga att Madalones begränsade musiktalang inte gör saken bättre?

Plats 8: Karl Wolf – Africa (2008)

Karl Wolf har lyckats med bedriften att slakta Totos gamla klassiker Africa på ett extremt smaklöst sätt. Låten är dålig och videon är inte så mycket bättre. Tropiskt klimat och ett evigt festande verkar vara Karls bild av Afrika. Att han dessutom ser kvinnan enbart som en trofé gör inte saken bättre. Karl vandrar längs en strand tillsammans med sin polare Culture när han ser en vacker kvinna. Att han gillar henne illustrerar han tydlig med sitt kroppsspråk.

Plats 7: Ingmar Nordströms – Dansa Dansa (1987)

Dansbandet Ingmar Nordströms skulle i slutet av 80-talet spela in en musikvideo till låten Dansa Dansa och det var Tomas Alfredsson som skulle regissera den. Det är egentligen en lite mysig video som de fick till i Norrköpings stadspark, här finns bl.a referenser till Beatles. Tyvärr borde man kanske lagt ner mer tid på att filmat flera tagningar då en fluga stör några av bandmedlemmarna. Men det blir inte mer 80-tal och Dansband än så här.

Plats 6: Eiffel 65 – Blue (1999)

Blue från 1999 är den italienska eurodiskogruppen Eiffel 65 största hit. Och musikvideon är något typiskt för den här tidsperioden. Dataanimationerna har just slagit igenom och det är något som syns. Ingenting är inte så speciellt snyggt och man har till och med använt den mest klassiska Photoshopeffekten när gruppens medlemmar går runt och skjuter blå soldater på en rymdbas. Men vem brydde sig när det begav sig.

Plats 5: Manowar – Gloves of Metal (1983)

Det blir inte mer stereotyp metal än Manowar. Bandet som öppet skryter om sina groupies och hur tufft det är att spela metal, de går in under samma fack som Hammerfall. Någonstans har jag hört att det bara är en plojgrej men bandet är nu varit aktiva i över 30 år. När man ser musikvideon till Gloves of Metal försvinner dock myten om det hårda och häftiga metalbandet. För det blir bara töntigt och pinsamt när medlemmarna spelar krigare som räddar ett par fagra damer i nöd.

Plats 4: Carma – Unforgivable Sinner (2005)

“Sex säljer” var det någon som vid bordet under frukostmötet. Det var garanterat så det gick till när den norska electropopgruppen Carma bildades. Lika fort som de kom försvann de, men de lyckades iaf spela in en hemsk cover på Lene Marlins Unforgivable Sinner från 1998. Musikvideon består av två blonda tjejer som tvättar kläder, det innebär tydligen att de ska stå och åma sig, och varför inte tvätta varandra. Där försvann Marlins budskap och ersattes av sex.

Plats 3: Shifty – Slide alone side (2004)

Shifty Shellshock är en av upphovsmännen till bandet Crazy Town som fick en megahit med Butterfly i slutet av 90-talet. Gruppens andra album blev ett försäljningsfiasko och de splittrades därefter. Shifty fortsatte sin karriär och släppte 2004 låten Slide alone side, en låt som i storsätt handlar om hur han raggar upp en tjej. I musikvideon ligger därför fokuset på kvinnornas kroppar när de dansar på ett grillparty på en strand. P3 kallade den här typen av musik för grillhits, men om låten blev någon vidare hit går alltid att diskutera.

Plats 2: Candlemass – Bewitched (1987)

En av de mest klassiska musikvideorna inom svensk musikhistoria. Jonas Åkerlund började sin karriär med att skapa den här pärlan till bandet Candlemass. Låten är bra och manuset ändå genomtänkt men allt blir så larvigt när en överspelande Messiah Marcolin springer runt i sin läderoutfit och förhäxar hårdrockare i ett kallt vinterlandskap. I videon förkommer även ett par nybörjarmisstag som sänker verket till högstadienivå. Lyckligtvis fick båda parterna framgångar senare i sina karriärer.

Plats 1: Corey Feldman – Ascension Millennium (2013)

Man ska inte sparka på någon som redan ligger ner, men i Corey Feldmans fall går det inte att låta bli. Feldman är barnskådisen och 80-tals ikonen som helt föll ner i skiten efter diverse problem. Comebackförsöken har varit många och 2013 släppte han låten Ascension Millennium. Det finns ingenting i låten som är bra, Corey kan inte sjunga och produktionen är minimal. Videon är en reflektion av hans ego och innehåller alla möjliga fel från Coreys okoreograferade dans, lättklädda damer och dåliga specialeffekter. Det här är förmodligen den sämsta musikvideon som har gjort.

Martin

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.