Fury: En mörk och hemsk krigsskildring

Fury_1

Filmregissören David Ayer började sin karriär med att skriva screenplays och manus till U-571, Fast and the Furious och Training Day innan han satte sig i regissörstolen. Till en början var det filmer som skildrade den tuffa och våldsamma vardagen i LA. Hans film End of Watch (2012) skildrade på en realistiskt och trovärdigt sätt två poliser som arbetar i förorterna. Nu har Ayer tagit an sig ett nytt projekt där han vill skildra en stridsvagnsenhet under andra världskriget.

Don Collier (Brad Pitt) för befälet över den amerikanska stridsvagnen Fury under andra världskriget. Han och hans besättning är rutinerade då de varit med sen kriget i Nordafrika och invasionen av Normandie. Men nu har amerikanerna tagit sig in i hjärtat av Tyskland. Norman Ellison (Logan Lerman) blir förflyttad till Fury då deras skytt dödas i strid. För den oerfarne Norman blir det här en av de värsta upplevelserna i sitt liv.

I anslaget till Fury får åskådaren sen en tysk soldat som rider på häst och undersöker ett par stridvagnsvrak på ett fält. Här skapas ett möte mellan det gamla och det nya. Kavalleriet försvann och de bepansrade monstren tog över. Andra världskriget var det första kriget där stridsvagnarna användes i en större skala och Ayer har lyckats skapa en trovärdig och realistisk bild av hur vardagen kunde se ut för dessa män som stred i en stridsvagn. Krigsglorifieringen som ofta brukar prägla amerikanska krigsfilmer försvinner när åskådaren får en inblick i hur förfärligt detta krig var.

Brad Pitts prestera på topp när han tolkar den hårde Don som samtidigt måste gå undan för att hans kamrater inte ska se hans panikångestattacker. Ackompanjerat av en stämningsfull musik skapas det i Fury en mörk och hemsk ton som sätter prägel på hela filmen. Vore det inte för filmens slut så skulle det vara en fullpoängare. Men precis som i End of Watch lyckas inte Ayer slutföra sin film på ett trovärdigt sätt. Vilket är synd då uppbyggnadsfasen är en av hans styrkor.

Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

 

Tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.