The Dirt – Grotesk och cool på samma gång


The_Dirt_Bild_1

Fredagen den 22 mars hade The Dirt premiär på Netflix, filmen är baserad på boken med samma titel som handlar om rockbandet Mötley Crüe.

Mötley Crüe ett av världens mest kontroversiella rockband, alkohol, sex och droger var en vardag för gruppen och i The Dirt får åskådaren en inblick i deras destruktiva liv. Boken är skriven av bandet tillsammans med författaren Neil Strauss och släpptes 2001.

Neil Strauss är förutom The Dirt även känd som författaren till böckerna Att älska som en porrstjärna och Spelet. Att älska som en porrstjärna är en biografi skriven tillsammans med den f.d porrstjärnan Jenna Jameson. Spelet är  en bok som handlar om hur man raggar tjejer på bästa sätt. 

Handling:

I The Dirt får åskådare stifta bekantskap med ett ungt och vilt rockband i Los Angeles på 80-talet. Bandet är Mötley Crüe och man får följa dem från starten, genombrottet och de problem samt bråk som nästan slet sönder gruppen i början av 90-talet.

I huvudrollerna syns Douglas Booth som Nikki Sixx, Daniel Webber som Vince Neil, Machine Gun Kelly som Tommy Lee samt Iwan Rheon som Mick Mars. Ett relativt okänt gäng skådespelare där Machine Gun Kelly mest är känd i Nordamerika då han är en framgångsrik hiphoppare. Iwan Rheon är Sverige mest känd som den sadistiske Ramsay Bolton i succéserien Game of Thrones.  

Omdöme:

Har man inte innan läst boken eller känner till Mötley Crüe innan man såg filmen kan den upplevas som en ganska grotesk historia. Mötley Crüe blev på 80-talet kända som ett vilt partyband med mycket sex och droger. Något man inte döljer i filmen och redan i anslaget får åskådare ett smakprov på vad som skall komma. 

I ett möte med Ozzy Osbourne samt Nikki Sixx påtagliga drogberoende är några av filmens mest groteska scener. Sixx är den karaktär som får bära den destruktiva och tragiska själen i filmen. Medan Tommy Lee porträtteras som korkad och naiv. Vince Neil är partydivan som får känna av kändisskapets baksida, Mick Mars framställs som mer mogen och vuxen än de andra.

Filmen är samtidigt cool och man använder många filmtekniska effekter för att berätta en historia. En av höjdpunkterna är när Tommy Lee beskriver livet på turné, som inte alltid är så glamouröst. Många av filmens karaktärer bryter mot regeln om fjärde väggen när de pratar med publiken. Ett trick som man ibland kan tolka som att allt kanske inte är sant.

Filmen lyckas lyfta fram de mörka sidorna av kändisskapet och hur det påverkade relationen mellan bandmedlemmarna. Samtidigt känns filmen ganska kort och man hade vilja veta mer hur gruppen skapade sin musik. För att vara en film om ett band känns musiken sekundär och mest bara en biroll.

Slutsats:

The Dirt är en bra film som porträttera ett av USA största och skitigaste rockband. Man får följa gruppen under 80-talet och se hur framgångarna på flera sätt skadade och påverkade deras liv.

Samtidigt hade man önskat mer utav filmen, karaktärerna är baserade på verkliga människor men känns ändå en aning stereotypa. Det hindrar dock inte filmen från att vara en cool upplevelse.

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.