The Last Jedi – Rey och Kylo Ren förtjänar en bättre film


The_Last_jedi_Bild_2
Onsdagen den 13 december hade den nya Star Wars filmen The Last Jedi svensk biopremiär. Äntligen skulle äventyret för Rey, BB-8 och Kylo Ren fortsätta.

Återigen syns Daisy Ridley i huvudrollen som Rey och John Boyega, Oscar Isaac samt Adam Driver dyker också upp igen i sina rollen från The Force Awakens. Mark Hamills rollkaraktär Luke Skywalker har fått ett större utrymme i The Last Jedi.

Handling:

Trots att rebellerna förstörde The First Orders supervapen i The Force Awakens är man tillbaka tryckta.  Under en evakuering av en bas blir rebellerna attackerade av The First Order och tvings fly. Samtidigt försöker Rey övertyga Luke Skywalker att komma tillbaka då rebellerna behöver honom.

Omdöme:

När The Force Awakens hade världspremiär 2015 startade en ny era med Star Wars-filmer, The Last Jedi är den tredje och uppföljare till The Force Awakens. The Force Awakens var trots nya ansikten och coola specialeffekter i grund och botten samma film som den som kom 1977. Samma problem återfinns i The Last Jedi.

Likheter med Rymdimperiet slår tillbaka är många och tanken om att man bara dammat av storyline från den filmen är inte helt fel. I Rymdimperiet slår tillbaka tränades Luke Skywalker av Yoda samtidigt som hans vänner blev jagade av Imperiet och Darth Vader. I The Last Jedi befinner sig Rey hos Luke Skywalker när hennes vänner jagas av The First Order.

Ett annat problem med The Last Jedi är att det är allt för många karaktärer som ska få plats, ofta känns det bara felplacerade utan att tillföra handlingen något. Dessutom är The Last Jedi tok för lång, filmen vill aldrig ta slut.

Men filmen innehåller också ett flertal intressanta fördjupningar mytologin runt den kraft som jedikrigarna har. Luke Skywalker närvaro lyfter filmen och Mark Hamill spelar sin titelkaraktär bra, dessutom är Reys träning och Kylo Ren fortsatta resa mot den mörka sidan filmens höjdpunkter. I en avsaknad från originell story lyfter karaktärerna filmen.  

Slutsats:

The Last Jedi kommer antagligen gå till historien som en av de sämre Star Wars filmerna, precis som i Rogue One lyckas man inte utnyttja den potential som finns. Det blir bara bleka kopior av den ursprungliga trilogin från 70 och 80-talet.  

Samtidigt finns allt upplagt för ett spännande avslut. Rey och Kylo Ren är så pass bra karaktärer att deras historia är intressant, nu förtjänar de bara en bra film att få växa i.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.