Inferno – Tröttsam thriller med Tom Hanks

Inferno_Bild

Inferno är den tredje filmen i serien baserade på Dan Browns pysseldeckare som kretsar runt karaktären Robert Langdon. Dan Brown slog igenom stort på 2000-talet med boken Da Vinci-koden och 2006 kom spelfilmen, även då med Tom Hanks i huvudrollen.

I den tredje filmen blir Langdon indragen i en jakt på ett dödligt virus som hotar att utplåna halva jordens befolkning. Till sin hjälp har han läkaren Sienna Brooks (Felicity Jones), som räddade livet på honom under filmens början.

Inferno hade en uppskattad budget på 75 miljoner dollar, men spelade bara in 14 miljoner under öppningshelgerna. Runt den 19 januari hade filmen spelat in runt 220 miljoner dollar världen över. I Sverige fick den biopremiär den 14 oktober förra året, och den 27 februari släppte filmen på Blu-ray, DVD samt digitala kanaler.

När jag såg Da Vinci-koden första tyckte jag det var en välgjord men ganska ointressant thriller. Handlingen kretsade runt en konspiration att Jesus skulle fått barn.
Da Vinci-koden blev ett exempel på att hypen överträffade filmen, och att boken förmodligen var bättre.

Inferno ligger på samma nivå, välgjord och snygg men som egentligen trampar filmen bara på i samma takt, och en twist mot slutet ska få oss att rycka på ögonbrynen.’

Skådespelaren Felicity Jones hade en genombrotts år 2016, mycket på grund av medverkan i Rogue One. Men i Inferno känns hon felplacerad. Karaktären springer mest runt och är en utfyllnad fram till filmens slut där hon ändå får en stor betydelse för handlingen.

Men filmen har ändå en bra start, karaktären Bertrand Zobrist (Ben Foster) förklara hur mänskligheten har dömt ut sig själva. Zobrist dör i filmens anslag och återkommer bara i flashbacks eller videoupptagningar. Ändå är det filmens höjdpunkt och Foster passar utmärkt i rollen som den excentriske biljonären.

Inferno_BRRegi: Ron Howard
I rollerna: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster m.df.
Genre: Thriller
Speltid: 1 h 57 min
Prod.år: 2016
Ålder: Rek. från 15 år

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.