Biorecension – Potentialen slarvades bort i Rogue One

rogue_one_bild

Rogue One är det senaste tillskottet i Star Wars universumet och är en prequel till filmen från 1977 men också en uppföljare till trilogin från 2000-talet. För regin står Gareth Edwards som bland annat regisserade remaken på Godzilla från 2014.

Precis som förra årets film Star Wars – The Force Awakens kom Rogue One till efter att George Lucas sålt rättigheterna till Disney. Det har medfört att Star Wars kunnat leva vidare och mytologin runt dess värld bara blivit större.

I Rogue One får vi se hur det gick till när rebellerna stal ritningarna till supervapnet Dödsstjärnan. En underrättelseofficer (Diego Luna) får veta att en av imperiets vetenskapsmän har skickat ett hemligt meddelande till en gammal krigare. För att få kontakt med krigaren kidnappar rebellerna vetenskapsmannens dotter (Felicity Jones), men hon har varken träffat sin far eller krigaren på flera år.

Här börjar ett nytt Star Wars äventyr men samtidigt en frågeställning av hur mycket nya filmer det ska komma under detta varumärke. Rogue One vill på ett sätt stå på egna ben då förtexter och det klassiska soundtracket inte finns kvar. Och på sina håll är filmens grundstory bra, mycket bättre än till exempel The Force Awakens som bara var en remake på Stjärnornas Krig från 1977.

Men Rogue One har svårt att leverera samma matinéfyllda underhållning som de övriga filmerna. Det finns ingen balans mellan actionscener och dialoger, filmen går på sparlåga fast vi hela tiden bjuds på snygg scenografi och coola specialeffekter.

Filmen saknar också intressanta karaktärer och måste hela tiden förlita sig på det gamla gardet. Darth Vader och en CGI-animerad Grand Moff Tarkin (Peter Cushing) dyker upp i filmen. Men precis som i The Force Awakens fokuserar man på en kvinnlig huvudroll i Rogue One, även om Daisy Ridley axlar huvudrollen bättre än Felicity Jones.

Även Ben Mendelsohn är bra i rollen som skurken Orson Krennic och är värd att få lyftas fram. För i sin helhet är Rogue One bara en godkänd film. Det fanns mycket potential i filmen med dess intressanta story och nya karaktärer, men allting slarvades bara bort och nästa vinter kommer en ny Stars Wars film.

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.