Apornas planet är en prequel som funkar


Apa_1

Det har nu gått 46 år sedan den klassiska sci-fi filmen Apornas Planet hade biopremiär. Filmen där astronauten George Talyor (Charlton Heston) upptäckte att jorden var styrd av apor har fått flera uppföljare och en remake. 2011 bestämde man det var dags att berätta hur aporna tog makten över jorden. En prequel startades med Apornas Planet: (r)Evolution och nu är det dags för en uppföljare på den filmen.

Apornas planet: Uppgörelsen utspelar ca 10 år efter händelserna i filmen Apornas Planet: (r)Evolution. Ett virus har tagit död på stora delar av mänskligheten och de som överlevde lever i små isolerade samhällen. Caesar och hans apor lever i frid norr om San Francisco. Spåren av människorna blir allt färre och han undrar om det fortfarande finns några kvar. Men en dag dyker Malcolm (Jason Clarke) upp och aporna konfronteras återigen av människorna.

Få prequels har fungerat så bra som Apornas Planet. Filmen med James Franco i huvudrollen från 2011 var en bra blandning av action och emotionellt drama. I uppföljaren är dock Franco borta och Jason Clarke har inte fått en lika tung roll att bära. Apan Caesar sätts dock många gånger på prov som kommer påverka hans omgivning. Filmens första halvtimma innehåller också mycket med spänningar där man som åskådare inte vill att någon konflikt ska uppstå.

Men filmer utan konflikt existerar inte, så det är bara att bänka sig och se när människor och apor gör upp med varandra. Detta är en prequel till filmen från 1968 och någonstans måste aporna ta över herraväldet på jorden. De nya filmerna förstör lite av den första filmens överraskningsmoment. Ofta när man gör remakes och prequels är för att den yngre generationen ska upptäcka filmerna, tyvärr har förmodligen inte all sett Apornas Planet från 1968 fast man redan känner till twisten.

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.