Ojämn framtidskomedi av Ulf Malmros


flykten_till_framtiden_bild

Molkomssonen Ulf Malmros har gjort en karriär på att porträttera udda karaktärer på film, gärna med sitt värmländska arv i grunden. Han slog igenom stort med filmen Samla Sussie från 2003 och ligger även bakom serien Äck Värmland (2015).

Nu är han tillbaka med en ny spelfilm Flykten till Framtiden, som hade svensk biopremiär fredagen den 11 november. I rollistan syns bland annat Henrik Dorsin och Johan Ulveson men även de nya tillskotten Victoria Dyrstad och Elias Palin.

Filmen handlar om Svante (Elias Palin) som lever i 70-talets Stockholm, han har diagnostiserats med ett dåligt hjärta och kan inte leva ett normalt liv. Under en misslyckad festkväll upptäcker han att han kan resa till framtiden genom ett tunnelbanetåg. Han anländer till 2016 och träffar Elsa (Victoria Dyrstad ) som lever i hans lägenhet.

Precis som Malmros tidigare film handlar Flykten till Framtiden om en udda karaktär som för denne placerats i en udda miljö. Den här gången blir det en krock mellan 1973 och 2016, vilket skapar ett par roliga situationer för rollkaraktärerna. Speciellt när slanguttrycket för samlag och mobiltelefoners användningsområden misstolkas.

Flykten till Framtiden blir dock ganska ojämn och har svårt att berätta en intressant historia som Malmros tidigare filmer, framför att Samla Sussie och Tjenare Kungen. Även om det komiska geniet Henrik Dorsin fått bra med spelrum som den drogliberale och vänsterorienterade musikern Bengan.

Ulf Malmros lyckas inte riktigt den här gången att skapa en film med sin personliga touch på. Flykten till Framtiden blir bara en svensk Tillbaka till Framtiden utan att det förekommer någon spänning eller häftiga uppfinningar från framtiden.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.