Biorecension på The Beatles: Eight Days a Week

the_beatles_bild
The Beatles, världens kändaste rockband lämnade igen oberörd under storhetstiden på 60-talet. De la grunden för hur den moderna populärmusiken skulle framföras samtidigt som deras musikinfluenser utvecklade rockmusiken.

I Ron Howards dokumentärfilm The Beatles: Eight Days a Week får vi en återblick från de år The Beatles slog igenom och förändrade världen. Men också hur turnerandet påverkade bandet och deras framtid.

Filmen hade världspremiär den 15 september och det blev en speciell kväll för fansen. Biovisningen inleddes med en direktsändning från galapremiären i London. Dessutom fick biobesökarna se 30 minuters extramaterial, med konserten från Shea Stadium efter själva filmen.

The Beatles: Eight Days a Week är en intressant dokumentär som består av mycket arkivmaterial från bandets karriär. Framför allt imponeras man över vilken betydelse The Beatles hade för musikindustrin. Det var de som började med arenakonserter, kommersiella låttexter men samtidigt blev de röst från sin generation.

Dessutom berättade filmen rätt så tydligt om hur det flitiga turnerandet ledde till att The Beatles tillslut blev det inflytelserika rockband som de blev på slutet av deras karriär.

Men samtidigt känns det som att Ron Howard bara skrapar på ytan. Det finns säkert så mycket mer att berätta om The Beatles. T.ex nämner man bara lite kort om albumet Sgt pepper’s lonely hearts club band, som är ett av de främsta alstren.

Man var tvungna att nämna albumet för betydelse det hade för musikutvecklingen. För även om historien om The Beatles är intressant så är det ändå slutskedet som är de mest intressanta. Det var då de skrev sina absolut bästa låtar, till skillnad från de lättsamma kommersiella dängor som de pumpande ut under första halvan av 60-talet.

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.