Concussion – Intressant film om CTE och amerikanska fotboll


Concussion_Bild

Peter Landesmans film Concussion handlar om Bennet Omalu som i början av 2000-talet upptäckte att ett flertal före detta amerikanska fotbollsspelare led av hjärnskador som de ådragit sig under sina aktiva karriärer. Upptäckten blev hårt motarbetad av NFL som inte ville veta av Omalu och hans arbete.

Filmen tar sin start i Pittsburgh under 2002 när den före detta amerikanska fotbollsspelare Mike Webster (David Morse) hittas död i sin pickup. Bennet Omalu (Will Smith) utför en obduktion på kroppen och upptäcker att Websters hjärna var svårt skada fast han bara var 50 år gammal. Det får Omalu att undersöka kopplingen mellan hjärnskador och det tuffa spelet i amerikansk fotboll.

Concussion följer grunden på hur en biograf baserad på en verklig händelse ska se ut. Huvudpersonen i det här fallet Bennet Omalu upptäcker något revolutionerande, något som kommer röra om. Direkt blir han motarbetade av sina kollegor och sedan av en större kraft som han i teorin inte kan besegra. Det kan ibland kännas lite överdramatiserat.

Men Will Smith gör ändå en bra insats i rollen som den nigeriska doktorn Omalu, han har till och med lagt ner tid på att få till en nigeriansk brytning. Även Alec Baldwin är bra i rollen som den före detta lagläkaren Julian Bailes, han bidrar till att hans karaktär får både karisma och pondus. Det är också värt att lyfta fram skådespelaren Albert Brooks som har en viktig roll i filmen.

Grundhandlingen i Concussion är också intressant, man beskriver vad CTE (Chronic traumatic encephalopathy)är och hur NFL valde att blunda för problemet. Det gör Concussion till en viktig film som har ett bra budskap, även om man kan blunda för att det också ärt en så kalla success storie.

Concussion_DVDRegi: Peter Landesman
I rollerna: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks m.df.
Genre: Drama
Speltid: 1 h 58 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 11 år

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.