Jason Bourne – Trött agentaction utan intressant handling


Bourne_Bild
Trilogin om Jason Bourne tillhör en av de bästa agentfilmerna som har kommit på 2000-talet. Filmerna fick mycket beröm för att vara välgjorda och realistiska. Matt Damon skulle själv varit tveksam till den tredje filmen The Bourne Ultimatum (2007), men filmen avslutade trilogin på ett värdigt sätt.

Jason Bourne blir den femte filmen i ordningen och den fjärde där Matt Damon axlar huvudrollen. Förutom Damon dyker även Tommy Lee Jones, Vincent Cassel och det svenska stjärnskottet Alicia Vikander upp i filmen.

I den femte filmen blir Jason Bourne återigen indragen i en katt och råtta lek när en ökänd datahackare stjäl hemliga datafiler från CIA. Bourne som hållit sig borta blir direkt måltavla när CIA:s nya datachef Heather Lee (Vikander) och CIA-chef Robert Dewey (Lee Jones) tar upp jakten på den skyldige.

Det märks att filmerna om Bourne börjar bli utvattnade, det finns egentligen inget nytt att berätta om agenten med minnesförlust. Den femte filmen är mest ett hopkok av vad de tidigare filmerna hade att bjuda på.  Dessutom känns det som det intensiva tempot har tappat sin fart. Tommy Lee Jones är tröttare än vad både David Strathairn och Brian Cox var i sina roller.

Men Jason Bourne är ändå en välgjord film som avlutas med en adrenalin fylld biljakt i centrala Las Vegas. Alicia Vikander fortsätter att imponera och ger filmen ett djup med hennes seriösa skådespel.
Men den femte filmen skapades nog bara för att tjäna pengar utan att berätta något intressant, det är som Daniel S Ogalde på Moviezine skrev, det är nog dags att Jason Bourne går i pension.

Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.