DVD-recension på Colonia – Spännande film om ökänd sekt

Colonia_Bild
Filmen Colonia släpptes på DVD den 16 maj tidigare i veckan, det är en samproduktion mellan Frankrike, Tyskland och Luxemburg. I huvudrollen syns Harry Potter-stjärnan Emma Watson. Hon spelar en ung tysk flygvärdinna som infiltrerar en sekt i Chile för att finna sin pojkvän, han blev kidnappad av juntan under militärkuppen 1973.

Förutom Emma Watson syns också tyska skådespelaren Daniel Brühl (Rush och Inglourious Basterds) och svensken Michael Nyqvist i huvudrollerna. Nyqvist spelar rollen som den tyske sektledare Paul Schäfer som drev det ökända Colonia Dignidad i Chile. Schäfer hade ett samarbete med Chiles hemliga polis DINA.

Colonia är en spännande historia som på ett trovärdigt sätt beskriver hur religiösa sekter fungerar och är uppbyggda. Historien om kärleksparet Lena (Watson) och Daniel (Brühl) som försöker fly sekten är i grunden uppbyggd efter den dramaturgiska modellen. Men filmen blir ändå spännande mycket tack vore soundtracket och trovärdigheten.

Skådespelarinsatserna är en av filmens svagheter. Daniel Brühl var t.ex mycket bättre i sin roll som Niki Lauda i filmen Rush men här känns han ganska anonym. Michael Nyqvist är ojämn, när han är lugn sitt agerande är det nästa obehagliga att se på honom. Men när han blir förbannad känns det så tramsigt överdrivet. Emma Watson klara sig bättre i rollen som en kvinnlig hjälte.

Men Colonia lyckas skapa en instängd känsla, en nerv som blir mer påtaglig ju längre filmen går. Det är synd att man väljer att ge filmen ett Hollywoodslut, spänningen uteblev tillslut. Colonia är ändå en mycket sevärd film även om skådespelarinsatserna var ojämna, och det är även kul att se Michael Nyqvist i fler utländska filmer.

Colonia_DVD_1
Regi: Florian Gallenberger
I rollerna: Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist m.df.
Genre: Drama, Kärlek, Historisk
Speltid: 1 h 50 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 15 år
Betyg:
M-4M-4M-4M-4M-5

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.