Everest – bergsklättring utan spänning

Everest_Bild

Filmen Everest är regisserad av islänningen Baltasar Kormákur och hade svensk biopremiär den 25 september förra året. Tyvärr gick den inte så bra på vita duken och släpptes redan på DVD och Blu-ray den 8 februari i år. I rollistan återfinns fler sevärda namn som Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin och Robin Wright.

Filmen är baserad på verkliga händelser som ägde rum på världens högsta berg Mount Everest runt 1996. De två konkurrerande bergsklättrarna Rob Hall (Clarke) och Scott Fisher (Gyllenhaal) råkar ut för dåligt väder när de bestiger berget med sina två expeditioner. Everest berättar en historia om kamp för överlevande på en av världens farligaste platser.

Everest är en välgjord film som på ett trovärdigt sätt beskriver vilka faror som bergsklättrarna utsätter sig själva för. Filmens rollista imponerar också, hör syns flera bra skådespelare i olika roller, men karaktärsutvecklingen är dålig och man fattar aldrig något rikligt grep om dem. Det är bara Jason Clarke och Josh Brolins karaktärer man skaffar sympati för.

Fast filmens största problem är att den aldrig blir spännande eller värre, den berör aldrig. Jag vet att Everest är baserad på en sann historia men ändå blir jag aldrig intresserad av den. Samtidigt är det svårt att skapa bra filmer som handlar om bergsklättring. För 16 år sen försökte Bondregissören Martin Campbell väcka genren i liv med filmen Vertical Limit, precis om med Everest gick det så där.

Everest_DVDRegi: Baltasar Kormákur
I rollerna: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Robin Wright m.df.
Genre: Drama/Katastrof
Speltid: 1 h 56 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 11 år
Betyg:
M-4M-4M-5M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.