Spotlight – Välspelat drama om pedofilskandalen i katolska kyrkan

Spotlight_Bild

Filmen Spotlight är en av de tyngsta titlar på årets Oscarsgala, den är nominerad i 6 kategorier, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manlig respektive kvinnliga biroll.  Filmen hade svensk premiär på Göteborgs filmfestival den 5 februari men det var i fredags den 12 som filmen hade premiär över hela Sverige. 

I Spotlight ligger fokuset på Boston Globes grävande journalister som i början av 2000-talet avslöjade en stor skandal inom katolska kyrkan i Boston. De hade mörklagt att ett antal präster under flera års tid begått övergrepp på barn. Filmen är baserad på en verklig händelse och har en imponerande rollista. Har syns bland annat Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams och Liev Schreiber.

Filmen berättar om journalisternas arbete på en tidningsredaktion med både trovärdighet och realism. Något som ofta är självklart med den här typen av drama, precis som i svenska filmen Sprängaren och framförallt 70-tals klassikern Alla presidentens män. Pedofilskandalen i Spotlight är dock ett känsligt ämne och berör många fler.

Spotlight är också en hyllning till den grävande journalistikens arbete. Filmen är väldigt aktuell då den framhäver att tidningsmedierna behövs men de försvinner allt mer till förmån av alternativa nyhetssidor på nätet. Vad händer med den grävande journalistiken när artiklarna byts ut mot korta webb-texter utan källor?

6 stycken Oscars är Spotlight nominerad till och man förstår varför. Filmen berör ett känsligt ämne och flera av skådespelarna presterar på topp. Det är helt enkelt en film som i teorin skulle ligga bra till hos Oscarsjuryn. Men om den plockar hem några av de tyngre statuterna återstår att se, konkurrensen är som alltid stenhård.

Filmen får:
M-4M-4M-4M-5M-5

Martin Avedal

Tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.