Blu-ray recension på Sicario


Sicario_Bild_1

Oscarsgalan närmar sig och i måndags släppets filmen Sicario på Blu-ray och DVD, den är nominerad till tre Oscars. Bästa foto, bästa ljudklipp och bästa soundtrack, filmen är med andra ord enbart nominerad i de tekniska kategorierna.

Även om filmen uteblev från de mer prestigefulla nomineringarna i årets Oscarsgala så anser flera kritiker att Sicario är förra årets bästa kriminaldrama. Några har till och med jämfört filmen med Steven Soderberghs Oscarsbelönade kriminalfilm Traffic från 2000.

Likheterna är också ganska många, precis som Traffic står drogkriget mot de mexikanska kartellerna i fokus även i Sicario. Här får åskådarna följa den idealistiska FBI-agenten Kate Macer (Emily Blunt) som blir rekryterad till en specialenhet som ska stoppa en hänsynslös knarkbaron. Men Kate ifrågasätter dock enhetens sätt att arbeta på, något som hon kommer få konsekvenser för.

Att Sicario inte blev nominerad i någon av de tyngre Oscarskategorierna kan jag förstå när jag se filmen. Skådespel och handling väger lite lättare jämfört men de filmer som blev nominerade. Men Sicario är en visuell upplevelse, filmens bildspråk och foto är en fröjd att se på. Speciellt under en av filmens slutscener när huvudkaraktärerna ska äntra en tunnel.

Filmens soundtrack är också en av styrkorna. Islänningen Jóhann Jóhannsson har skapat flera musikslingor som fungerar mer som bakgrundsljud än ett pålagt soundtrack. Det medför att filmens spänning blir mer intensiv även om handlingen berättas i ett långsamt tempo.

Sicario berättar även om en mansdominerad och våldsam värld där den starkaste vinner, något som är bra porträtterat i karaktären Alejandro (Benicio Del Toro). Emily Blunt får dock porträttera en stereotyp inom den här typen av film, vilket är synd då hon är en duktig skådespelerska. Tänk om hon hade fått en lika tuff roll som Del Toro, då kanske Oscarsnomineringen inte varit långt borta.

Sicario_BRRegi: Denis Villeneuve
I rollerna: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin m.df.
Genre: Thriller/Drama
Speltid: 2 tim
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 15 år

Betyg:
M-4M-4M-4M-5M-5

Tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.