De 10 bästa metallåtarna 1990 – 2015

Efter nästan ett uppehåll på ett år är jag äntligen tillbaka med en ny lista. Den här gången behandlar jag de 10 bästa metallåtarna från 1990 fram till 2015. Det kommer alltså bli låtar som har släppts de senaste 25 åren. 

Det här är en personlig lista där jag har valt låtar som både är bra och även haft en betydelse för bandets framgång. Vissa låtar har jag valt att ta bort, t.ex Thunderstruck med AC/DC och Freak on the Leash med Korn. Bra låtar men jag tycker inte de passar på den här listan.

Plats 10: Halford – Silent Screams (2000) USA/England

Rob Halford startade bandet Halford 1999 för att han ville gå tillbaka till sina heavymetal rötter efter ett par år där han experimenterade med musiken.  Silent Screams är den femte låten på albumet Resurrection, en metalballad blandad med tjutande gitarrsolon och tunga heavymetal-trummor.  En underskattad låt som är bättre än många av de metallåtar som kom samma år. Dock så klara förmodligen inte Rob Halford av att ta de höga tonerna längre, vilket hörs i videon.

Plats 9: Rammstein –  Sonne (2001) Tyskland 

Tysklands bidrag till metalgernen är Rammstein, en provaktiv grupp som ofta har död och sex som sina teman i låtarna. Gruppen slog igenom på allvar 2001 med albumet Mutter och låten Sonne blev en av deras framgångsrikaste singlar. Det som gör Sonne så bra är att gruppen vågar sjunga på tyska, inte många band satsar på sitt hemspråk när man ska slå igenom internationellt. Rammstein gjorde det och var en av de populäraste grupperna vid mitten av 2000-talet.

Plats 8: Slipknot – Wait and Bleed (1999) USA

Slipknot var med och skapade en av de mest hatade metalgenrerna de senaste 25 åren. Nu-metal, genren som slog ner som en bomb i början av 2000-talet. Men till skillnad från många av de band som dök upp under eran var Slipknot en hård och kompromisslös grupp som faktiskt överlever och fortfarande är populära.  Wait and Bleed är bandets första stora hit och ett exempel på hur den nya metalen på 2000-talet kunde låta. Gruppen själva ville aldrig bli förknippade med ordet Nu-metal.

Plats 7: Slayer – Disciple (2001) USA

Trashmetal-bandet Slayer är inte några nykomlingar och har levererat flera odödliga klassiker genom åren.  Men ett faktum var att bandet hade under 90-talet tappat i popularitet. Mycket på grund av att de hade valt att experimentera med sitt sound.  Det var inte förrän 2001 när bandet släppte albumet God hates us all som de äntligen hittade tillbaka till sina rätta jag. Disciple är en hård och brutal dödsmetal-låt där Tom Araya skriker ut sin vrede. Paul Bostaph visar också att han är en lika bra trummis som Dave Lombardo.

Plats 6: Metallica – Sad but ture (1991) USA

Metallicas svarta album symboliserar en ny era för bandet. De gick ifrån sitt gamla trashmetal-sound och skapade en mer simpel och kommersiell stil. Vilket delade fansen i två läger, de som gillade det och de som hatade det.  Sad but ture är dock ett bra exempel på vad bandet ville uppnå. Istället för att bygga upp en låt med åtta olika riff, valde man att spela ett riff och bygga låten runt det.

Plats 5: Arch Enemy – Nemesis (2005) Sverige

Få låtar har lämnat ett så strakt intryck på mig som Nemesis. Det svenska dödsmetal-bandet släppte låten 2005 och man kan beskriva soundet som en blandning av trash, death och powermetal. Låten innehåller tunga riff och tjutande gitarrer, men det är framför allt sångerskan Angela Gossow sångröst som gör låten så speciell. Det är få män och kvinnor i branschen som kan slå hennes growl.

Plats 4: Pantera – Cowboys from Hell (1990) USA

 

Det amerikanska metalbandet Pantera var ett av världens bästa band när de fortfarande var aktiva. Dimbag Darrell anses även vara en av de bästa metalgitarristerna genom tiderna. Att välja en låt från Pantera var inte lätt, de har många bra alster på sitt CV. Men Cowboys from Hell beskriver ändå bandet ganska bra. Det var här som den bredare publiken fick stifta bekantskap med Pantera svängiga sound. Det var även en hybrid mellan bandets gamla glamperiod och det nya hårda och tunga stilen.

Plats 3: Machine Head – Davidian  (1994) USA

Machine Head släppte sitt första album 1994, där fanns Davidian med. Låten har blivit gruppens berömdaste alster och berättar även om en svunnen tid. Innan Nu-metalen slog igenom var Machine Head ett heavymetal-band. Låten innehåller dubbeltramp, tjutande gitarrsolon och en energis sång från Robert Flynn. Det här var innan han bestämde sig för att prova på rap-metal på Machine Heads plattor.

Plats 2: Meshuggah – Bleed (2008) Sverige

Världens mest underskattade band? Metallicas basist Robert Trujillo sa det i en intervju med Aftonbladet.  Meshuggah är kända för att de är skickliga musiker men deras musik kan ibland vara svårlyssnad. I Bleed har bandet fått till den där perfekta kombinationen av vanlig simpel dödsmetal och musikalisk talang. Bleed är tung, hård och innehåller både smattrande trummor och nedstämda gitarrer.

Plats 1: Sepultura – Roots Bloody Roots (1996) Brasilien 

Det brasilianska metalbandet Sepulturas låt Roots Bloody Roots är en av de bästa metallåtarna de senaste 25 åren. Låten är det första spåret på albumet Roots, som är ett konceptalbum där Sepultura experimenterar med olika musikstilar, framför allt musik från ursprungsbefolkningen i Brasilien.  Roots Bloody Roots har blivit synonymt med hela albumet då låten antyder på att man ska hitta tillbaka till sina rötter.

Martin

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.