10 bra scener från 10 mediokra filmer

Efter att ha sett ett antal listor från bl.a Watchmojo på youtube blev jag inspirerad att göra mina egna. Här kommer en 10 i topp lista över bra scener från mediokra filmer. Det här är en personlig lista och inget mer. 

Plats 10:
I know what you did last summer: intro

Ett bra intro eller anslag kan ibland sätta stämningen för hela filmen. I ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” lyckas det delvis. Kameran flyger över en kustremsa till tonerna av Type o Negative, här bidrar fotot och musiken till att en mörk och kall ton skapas. Tyvärr lyckades man aldrig behålla introts kusliga känsla i resten av filmen.

Plats 9:
Cloverfield: Bombing the Creature

Colverfield beskrivs som en blandning mellan Godzilla och The Blair Witch Project. Men filmen är långt ifrån samma nyskapande kulturfenomen. Det hindrade dock inte filmskaparna från att skapa några minnesvärda scener. Klimax uppnås när en B-2 Spirit bombar monstret från luften, här skulle monstret dött och filmen tagit slut.

Plats: 8
Terminal Velocity: Car Freefall midair rescue

Året var 1994 och Charlie Sheen var ett hett namn efter succéerna med Hots Shots filmerna. Det hindrade dock inte stjärnan från att tacka ja till den mediokra actionfilmen Terminal Velocity ”Fritt Fall”, en film där även James Gandolfini och Natasha Kinski medverkade. Överdriven och tråkig, men ändå lyckades filmen leverera en minnesvärd scen som både är cool och adrenalin fylld.

Plats: 7
Mission Impossible 3: Bridge battle scene

Det här är den första scenen på listan som går under kategorin “Vi-brände-av-ett-alldeles-för-tidigt-klimax”.  Men scenen har stor betydelse för filmen då Etan Hunt (Tom Cruise) verkligen får känna på vilken mäktig motståndare Owen Davian (Philip Seymour Hoffman) är.  Det tråkiga är att man aldrig lyckas återskapa samma action, känsla eller dramatik i någon senare sekvens i filmen.

Plats: 6
Hip Hip Hora: Ketchup effekten

Det går alltid ifrågasätta om det verkligen är okej att porträttera Sofie (Amanda Renberg) som en korkad blondin som inte vet hur man onanerar.  Men då anmärker man på detaljer och missar hela poängen med filmens plot. Fast andra har även lyckats att porträttera ungdomar och identitetssökande tonåringar på film.  Teresa Fabiks ketchup scen blir dock en oförglömlig kontrast i filmen Hip Hip Hora.

Plats: 5
Terminator Salvation: Highway Chase

Listans andra: Vi-brände-av-ett-alldeles-för-tidigt-klimax.  Nu är det Terminator Salvation som är den skyldige. En film som hade höga förväntningar på sig då Terminator 1 och 2 var stora succéer.  Men ett tunt manus och en återupprepad story sänkte filmens betyg. Samtidigt var inte filmens klimax någon höjdare, fast i den här biljakten på en ödelagd motorväg införlivades en kort stund ett hopp om att det här kunde bli en grym film.

Plats: 4
Ace Ventura: First Raccoon Scene

Jim Carrey var ett hett namn under andra delen av 90-talet. Personlig avskydde jag hans barnsliga äckel komedier och hade det inte varit för hans seriösare filmer i början av 2000-talet hade jag aldrig respektera skådespelaren. Men i den andra Ace Ventura filmen drog även jag på mungiporna när Carrey vilt driv med Stallone rullen Cliffhanger. Tyvärr var inte resten av filmen lika rolig.

Plats: 3
The Butterfly Effect: Endning

Vad skulle du göra för att rädda ditt livs största kärlek? Det blir Evan Treborns (Ashton Kutcher) livsuppgift i filmen Butterfly Effect. Men det är inte förrän i filmens upplösning som vi verkligen får se hur långt han går. Även om filmen i sig är medioker får jag fortfarande gåshud när jag ser filmens slut, det är sorgligt och vackert på samma gång. Filmen har även ett antal alternativa slut, men det är bioversionen som är bäst.

Plats: 2
Breaking dawn part 2: Alice’s vision

2000-talets mest hatade filmserie är utan tvekan Twilight och det är något jag förstår. Filmerna har inte direkt bjudit något exemplariskt skådespel eller intressant handling. Vore det inte för den femte filmens klimax hade Twilight för alltid tillhört bottenträsket inom filmindustrin. I just denna scen räddas hela serien, publiken bjuds på både våld och flera oväntade överraskningar något som de fyra tidigare filmen helt hade misslyckats med.

Plats: 1
Iron Man 2: Iron Man vs Whiplash

Listan 1:a är också en ” Vi-brände-av-ett-alldeles-för-tidigt-klimax”. Iron Man 2 var en besvikelse för mig, töntig, tråkig och usel på många sätt. Manuset är dåligt och dialogen är hemsk. Även här lyckas man genomföra en tidig actionscen som är betydlig bättre än filmens klimax. Whiplash (Mickey Rourke) äntrar en racerbana i Monaco med både pondus och karisma. Han överraskar den dryge och arrogante Tony Stark (Robert Downey jr)så pass väl att Stark får sig en tankeställare. Denna scen hamnar på första plats då den jämfört med resten av filmen håller en helt annan klass.

Martin

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.